2012. október 1., hétfő

A nő mint tárgy avagy mi is az az "objectification"?

Ciao Bella

Ma az Art of Fashion blog Facebook oldalán (itt) egy videora lettem figyelmes, ami egy minden nőt (akár így, akár úgy) érintő problémát feszeget: objectification avagy ha magyarra fordítanám: "eltárgyiasítás". De mi is ez?
Először nézzétek meg Szépségeim az alábbi videot - már ez is sejtetni engedi, miről van szó:
Most persze néhányan azt kérdezhetitek, na jó, de mi köze ennek a plus size-hoz, vagy némi súlyfelesleghez itt vagy ott? NAGYON IS HOGY SOK!
Közhelyesen hangzik, de az a fránya média betette a kaput - nem szeretnék nők egyenjogúságáért harcoló amazonként írogatni, de lássuk be, előfordult már többünkkel az a klasszikus eset, mikor egy férfi nem épp a bennünk rejlő érzelemgazdag lélekre vagy éppen a fejünkben lévő észre volt kíváncsi, nem igaz?
Na pontosan itt kezdődik a probléma...És most itt nem arról szeretnék szólni, hogy egyenlő esélyt a nőknek, hanem még mélyebbre ásnék... Szokták mondani, hogy a kép sosem hazudik. Khm...ugye Veled is előfordult már, hogy kisebb pánikrohamot kaptál egy-egy (nyilván nem általad megszűrt) kép láttán, amin ismerőseid bejelöltek a Facebook-on vagy épp egy olyan képen, amit anyukád családi albumba rendezett? Mert nem volt tökéletes a póz? Mert nem állt jól a hajad? Mert nagynak tűnik a hasad a képen? A világ, ahol felcseperedtünk folyamatosan bombáz minket TÖKÉLETES nők képével - s még ha tudod is, mily' csodákra képes a photoshop, tudat alatt bekúsztak az elmédbe azok a "nők"...És hogy is ábrázolják őket? Az egyéniség ugyebár lényegtelen, fontos a kompozíció összhangja, a részletek - akár egy terméknél, amit el kell adni (khm...húspiac?)! És itt meg is érkeztünk a video témájához, a nő mint tárgy. Ez a folyamat sajnos roppant destruktív és számos nőben már fiatal lányként kisebbségi érzést, elnyomást, frusztrációt okoz; sok nő úgy érzi, őt nem is vehetik komolyan (=önértékelési problémák melegágya ez!); sok nő úgy érzi, ő nem elég jó, nem elég nőies, hiszen cseppet sem hasonlít a reklámokban szereplő hölgyekre...
Nekem személy szerint nagyon tetszik ez a video, ahogy megfogalmazza és bemutatja ezt a fajta jelenséget - egyúttal elgondolkoztam, vajon hány nőtársamban gyülemlik effajta frusztráció? Hányan érezzük azt, nem vagyunk elég jók/okosak/szépek/tehetségesek és még sorolhatnám a tetszőlegesen behelyettesíthető tulajdonságokat. ELÉG! Hidd el, hogy nem kell rosszul érezned magad - légy tisztába az értékeiddel, és tudd mire vagy képes! Lásd meg magadban a szépet s hidd el a világ szeme is képes lesz látni azt. De ahogy minden, ez is Benned kell, hogy útjára induljon - hogy hogyan?
Erre még visszatérünk ;-)

Csók, puszi, pá édeseim
Zsuzska

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése