2013. január 11., péntek

Mítoszok avagy nem vagyunk mi sellők, part I.

Ciao Bella!

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy kellő háttér-információ híján ugyan, de nagyon könnyen ítélkezésbe fognak. Mire is gondolok? Indításként itt egy kép, amit tegnap osztottam meg a blog Facebook oldalán:

  A képen látható leányzó (bármekkora méretű is legyen) arra hivatott felhívni a figyelmet, hogy teltebb hölgytársaim kapjanak észhez: nem az a szégyenletes, ha valakin plusz kiló van, sokkal inkább annak kell szégyellnie magát, aki e fölött ítélkezik.
Szeretnék pár tévhitet eloszlatni, mert néha olyan érzésem van, mintha egy mítosz szereplője lennék (pluszos társaimmal együtt). 

Tévhit #1 : A teltebb lányok állandóan fogyókúráznak (és emiatt frusztráltak)

Alkalmam nyílt számos Pluszos Szépséggel megismerkedni, hisz a blog egy állandó rovata a velük folytatott beszélgetések írásos megjelentetése (ITT olvashatsz bővebben) és számos téma szóba kerül egy-egy ilyen beszélgetés során. Mi, teltebb lányok nagyobbra nőttünk az átlagosnál (bár mi is az átlagos?) és ennek sok kiváltó oka lehet: genetika (mert ahogy anyukám mondja, a mi családunkban élők még a levegőtől is híznak), egészségügyi problémák (pajzsmirigy helytelen működése), életmódváltás (aki rendszeresen sportolt és valami oknál fogva, mint akár egy baleset - abba kellett hagynia a rendszeres testmozgást, roppant könnyen kigömbölyödik) vagy rendszertelen táplálkozás (reggelire és ebédre nincs idő - kárpótoljuk hát mind a vacsora alatt). Nem mentségeket keresek, csak háttér információt adok azoknak, akik ebbe bele sem gondolnak. Ha pedig kicsit szemügyre vettük a kiváltó okokat - térjünk át a tévhitre. A Pluszos Szépségek szereplői jól érzik magukat a bőrükben - ez a meglepetés erejével hathat a gyűlölködőkre, hiszen van aki már egy pinduri felesleg esetén kétségbeesik, akkor vajon hogy lehet plusz 5-10-20 kg plusszal boldogan élni? A titok az elfogadásban rejlik, mint ahogy azt többször írtam már, hiszen a testsúly egy állapot - mindenki szíve joga, változtat vagy sem, viszont a boldogabb élethez szükséges lépés az elfogadással kezdődik, aztán jöhet a változtatás, ha igény van rá, akár fogyókúra formájában. Sokan vagyunk, akik bevalljuk: igenis szeretünk jóízűeket enni és bocsánatos bűnnek tartom, hogy egy parmezánnal bőven megszórt pesto-s penne simán kenterbe vág egy tál zöldsalátát. Nyilván hazudnék, ha azt állítanám, a teltebb lányok sosem fogyókúráznak - de azt a tévhitet szeretném eloszlatni, hogy a lakásban gubbasztunk egy adag Abonettel a kezünkben...

Tévhit #2 A teltebb lányoknak nincs ízlésük

Sajnos nálunk még annyira gyerekcipőben jár a molett nők öltöztetése, hogy bevallom nem sok forrás áll rendelkezésünkre, ha ruhavásárlásról van szó. Akad pár nagyobb ruhákat forgalmazó cég, de nagyrészük elég borsos áron próbál "segíteni" a 42 méret fölötti nőknek és a kínálatról sokszor a 80-as évek jut eszembe..
Ugyanakkor a jó öreg Giorgio (Armani) nagyon frappánsan fogalmazta ezt meg: A stílus nem pénz kérdése. Ezzel maximálisan egyet kell értsek, még ha első olvasatra felháborodást is kelt bárkiben is. Gondolj csak bele - egy átlag nő nem engedheti meg magának, hogy nagy divatházak tervezőinek ruháit hordja - mégis sok stílusos nő akad, még kis hazánkban is! Ugyanezt a példát levetítve - sok nővel beszélgetek a blog kapcsán és többször olvastam már a ruhacsere-beréről, a turkálók nyújtotta választékról, vagy az internetes rendelésről. Nyilván tőlünk nyugatabbra (Anglia vagy az óceán túlpartján) sokkal nagyobb a választék, az ottani piacot felmérve számos nagyobb méretre specializálódott üzlet jött létre, ezt nem vitatom és az élesebb konkurenciaharc miatt az árak sem szálltak el az egekbe. Csak annyit állítok: itthon sem lehetetlen. Sokkal inkább abban látom a probléma gyökerét, hogy nincs honnan inspirálódni - hiszen egy vékony lány csak kinyitja az első keze ügyébe akadó magazint vagy végigsétál egy bevásárlóközpont kirakatai között és máris számtalan "félkész" ötletet kap, hogyan érdemes egyes ruhadarabokat kombinálnia. És mi a helyzet a teltebb nőkkel???
Ha pedig az ember teltebb lánya nem vérbeli gokwan (ha nem tudod, kicsoda, ITT röviden elolvashatod) génekkel születik, és még segítséget sem kap, hogyan öltözködjön - na akkor bizony súlyos divatbakik születnek és egy nagyobb testen, egy eleve feltűnőbb nőn ez sokkal égbekiáltóbbnak hat.
Ők például szerintem nagyon is ízlésesek - igaz, külföldiek...

Girl with Curves blog

Gabi Fresh blog
Remélem, segíthetek inspirálódni és tudom, hogy vagyunk még jópáran a közösség tagjai között, akik megtalálták már öltözködési határvonalaikat és segítenek nekem rácáfolni a 2-es számú tévhitre!

Tévhit #3 Ápol s eltakar avagy a teltebb lányok lezser, bő (sátorszerű) ruhákat hordanak

Sajnos ez a tévhit sok telt lány fejében is ott él - nem győzöm kiirtani! Írtam már erről korábban is (nézz szét a DIVAT, OUTFIT rovatban), hogy ezekkel a ruhadarabokkal sajnos épp a cél ellenkezőjét fogod elérni: még nagyobbnak látszol majd! Azért hívják angolul curves-nek, magyarul gömbölyded formáknak a tested sziluettjét meghatározó vonalakat, hogy domborítsd ki bátran az előnyös részeit. Amennyiben egy mellben erősebb nő, akinek még alma/körte formája van, felvesz egy jóóóóóó bő felsőrészt, annak olyan eredménye lesz, mintha a Star Wars-os Jabba életre keltése lett volna a cél. Esztétikusnak semmiképp nem mondanám!
A fent említett testalkaton sokkal jobban mutatnak a képen látható fazonok!Tévhit #4 A skinny jeans (szűk farmer) és leggins kövéríti a teltebb nőket

A soron következő állítás megcáfolása során nagy hangsúlyt szeretnék fektetni a "MEGFELELŐ viselése" kifejezésre - ugyanis többször írtam már én is, de szerencsére számos fórumon kitárgyalták már, hogy a leggings nem egyenlő a nadrággal, vagyis CSAKIS hátsót eltakaró, hosszabb felsővel ajánlott viselni (még ha Naomi Campbell párductestével vetekszenek egy nő formái...AKKOR IS!). A szűk farmernél (skinny jeans) annyival egészíteném ki - hogy egy teltebb alakot is nagyszerűen tud optikailag nyújtani és esztétikussá tenni egy magassarkú cipő vagy egy térd alatt végződő csizma (ez utóbbi a kevésbé keskeny bokával rendelkezők mentsvára).
Továbbá egy molettebb nő esetében fontos, hogy ha egyik feled szűkebb, akkor a másik kicsit lezserebb legyen - én is sokszor mutattam már a fent említett rovatban leggings-es outfiteket tunikával, hosszított inggel párosítva.
S ha már leggings, íme a kedvenc Asos leggings-em, amiről sajnos lecsúsztam, épp nincs készleten a méretemben - pedig nagyon beleszerettem:


És ez nem minden....hamarosan folytatom!

Csók, puszi, pá édeseim
Zsuzska

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése