2013. május 21., kedd

Go fit or go home! // Légy fitt vagy nyomás haza!

Ciao Bella,

A varrónőm egy roppant tehetséges nő, aki képes fél szavakból is megérteni, mit szeretnék, sőt, tovább is gondolja a terveimet. A műhelye az épület legeslegtetején van. Nincs lift. Tudod ez mit jelent? Szuszogás, zihálás, szó szerint küzdöttem az életemért, hogy felérjek a 3. emeletre. Ami lássuk be, nem normális dolog ilyen fiatalon! Ezen változtatnom kellett - hiszen (közvetett módon) itt egy új ruháról volt szó, ezt nem engedhettem! De már annyi mozgásformát kipróbáltam, lássuk csak...




My sewing lady is an extremely talented woman who understands my wishes without words, she knows what I want and able to develop my design plans further on. Her shop is on the top of the building. There is no elevator. You know what it means? Snuffing, gasping for air, fighting for my life to reach the 3rd floor. Frankly, this is not normal at my age! I needed a change as (indirectly) it was about a new dress so I had to do something! But I tried so many sports, let me see..




Mikor fiatalabb voltam, versenyszerűen kosárlabdáztam és úsztam. Aztán egy sérülés miatt abbahagytam a mozgást, pedig lett volna rá lehetőségem, de inkább az egyetemi bulizásokat választottam. Aztán ahogy teltek az évek, sok mindent kipróbáltam, rendszerint őrült nagy lelkesedéssel fogtam bele az újabb és újabb világmegváltó sportokba, de mindig kudarcba fulladtak a kísérleteim. Jött a lelkiismeret furdalás, az önmarcangolás, hogy ugye "nem igaz, hogy ennyire lusta vagyok" és "nem igaz, hogy erre nincs időm". Azonban 1 hónapja új megvilágításba kerültek az elmúlt évek próbálkozásai: egyszerűen csak nem találtam meg az igazán hozzám illő mozgásformát. Eddig..

When I was younger, I did basketball and swimming but due to an accident I had to stop playing basketball, however I could have the chance to perform other sports but I chose partying at the university instead. Then as years passed by, I tried many variations of sport and always ended with failure. I felt horrible, why I am so lazy and why I don't have time for this? But 1 month ago things got into a different light and I started to understand: the problem was not me, the problem was that those sports were not my types. Until now...





Claudia barátnőm egyik nap írt egy emailt, átküldött egy linket, amiben a power plate-ről volt szó. Nem értettem, mi ez, hogy is működik - és noha Madonna napi edzésének része, kétségeim voltak a saját kondícióim és plusz kilóim miatt afelől, nekem találták-e ki ezt az edzésformát. Mivel az első alkalom ingyenes, gondoltam egy próbát megér. És milyen jól tettem! Persze a terembe lépve az egyik edzősrác megígértette velem, bármi is történik az első edzés után, ne adjam fel - itt azért majdnem inamba szállt a bátorság, na de ha már ott voltam, gondoltam kipróbálom. Nem tudom, mennyire ismeritek - én kevertem a speed fitnessel és a flabelos-al, szóval tegyük tisztába, mi is ez: adott egy kb 1 méter átmérőjű kör alakú gép, ami 3D irányban rezeg folyamatosan és te tűzről pattant menyecske módjára csinálod a feladatokat rajta - vagy éppen partra vetett bálnaként, mert eleinte én inkább ezt éreztem :) Számtalan feladat létezik - akárcsak a talajon végzett illetve súlyzós és egyéb gyakorlatoknál, csak itt "picit" nehezít a dolgon a folytonos rezgés, hiszen ennek köszönhetően izmaid 95-98%-át használod (a földön végzett feladatoknál kb 50% ez az arány!). 


My friend Claudia sent me an email the other day, recommending power plate which I hardly understood what it was, beside daily training of Madonna, I had doubts whether my poor condition and extra pounds would allow me to survive. As first occasion is for free, I gave it a try and when I arrived to the gym, one of the trainers made me promise him no matter what happens after the first occasion, I would not give up. Scary, right? But what is it about? You stand (or sit, lay) on a 1 meter diameter machine which vibrates 3 dimensional continuously and you make the exercises fresh and fit - or as in my case, like a whale dropped out of ocean. There are various exercises and you use 95-98% of your total muscles (compared to 50% usage with exercises without this machine). 





Eleinte persze mosolyogtam, hogy "csak" félóra az edzés, ami persze ideális az olyanoknak, mint én, hiszen soha semmire nem jut időm. Egy-egy feladatot 30-45 másodpercig kell végezni - még ez sem tűnt olyan teljesíthetetlennek. Azonban 10 perc után már éreztem, a látszat csal - itt bizony komoly és kemény munkáról van szó! Természetesen a szintemnek megfelelő feladatokkal indítottunk, amint a hetek múlásával fokozatosan erősít Fanny, a kedvenc edzőm, aki nagyon sokat segít. Ugyanis végig odafigyel rád edzés közben egy edző, kijavít, ha helytelenül végzel egy feladatot; biztat, ha már nagyon nem bírod és dicsérő szavakkal ad erőt, nem is keveset! Én könnyen elunom magam, viszont itt szinte alig ismétlődnek a feladatok, az esetek 80%-ában új gyakorlatokat csinálunk s mint megtudtam, ez nem véletlen, hiszen a Power Plate Pointban ez az egyik felvételi követelmény volt az edzőkkel szemben! 


First I smiled when I heard that one session lasts "only" 30 minutes which is anyway ideal for people like me with lack of time. You do one exercise for 30-45sec - which also seemed quite doable. After the first 10 minutes I had to realize it is not that simple! I love that my favourite trainer, Fanny gave exercises which were according to my level and she keeps an eye on me during the entire training. She corrects if I do something wrong, she gives energy and encourages me to keep moving and that helps a lot. I can get bored quite easily but here 80% of the exercises differ from the previous training which was a basic criteria for trainers who applied for a job here at my gym.




Mint minden pluszos lány, bennem is sok kétség volt, inkább lelki eredetűek. Utáltam olyan konditerembe járni, ahol a kikent-kifent macák lebecsmérlően néztek végig a vöröslően izzadt fejemen. Szerencsére egy olyan helyet találtam, ahol tényleg minden arról szól, hogy elérd a célod. Az edzők segítőkészek, közvetlenek és kedvesek - a te igényeidhez igazítják az edzést (melyik testrészed kívánod megdolgoztatni) és mindenki nagyon nyitott, többször elegyedtem már beszélgetésbe lányokkal, nőkkel a teremben. Végre egy edzés, amit várok, ahol tudom, hogy megdolgoztat majd Fanny és Feri kőkeményen, de utána jóleső érzés tölt el. Mert már nem olyan vészes az a 3. emelet, pedig csak 1 hónapja kezdtem az edzést, heti 2 alkalommal, amit most emelek 3-ra. Ja és hát a testem is alakul - ma is felugrottam (végre szó szerint) a varrónőhöz, aki lemért. A derekam 6 cm-t veszített el a hetek során, a hátam pedig 13 cm-t. Heti 1 óra edzés mellett - s persze ésszel táplálkozom. De ami még ennél is sokkal fontosabb: köszönöm, jól érzem magam :)

Csók, puszi, pá édeseim
Zsuzska

As every plus size girl, I also had doubts as I hated to go to gyms with all those girls looking down at me. Luckily I found a plcae where everything is about reaching your personal goals. Where trainers are helpful, kind and open just as other girls attending the place. Finally a training which I am looking for even if I know in advance it will be hard as hell but 3rd floor doesn't seem impossible anymore, after 1 month power plate. And my body is changing too - I lost around 2.3 inches (6 cm) from my waist line and 5.1 inches (13 cm) from my back. But what is more important: thank you, I feel great! :)

xoxo
Susie

2 megjegyzés :

  1. Gratulálok! Nekem marad az itthoni szobabiciklis tekerés. Én is csak most kezdtem a szülés után újra formába hozni magam, ugyhogy egyenlőre a napi 15 perctől leizzadok. :) De nem adom fel!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm :) A bicikli nagyon jó és szerintem a folyamat fontos! Ha már elkezdted légy büszke rá :) A 15 perc pedig majd szépen lassan felkúszik félórára és tovább ;-) Csak így tovább!

      Törlés