2013. május 17., péntek

Pluszos Szépségek mozgalom - Barcsai Rita, plus size modell

Ciao Bella,

Ritával már egy jó ideje „kerülgettük” egymást, ugyanis szinte a blog indulása óta tagja a Cupcake&Pearls Fb közösségnek és nevét is gyakran látom. Ez vicces, hiszen nagyrészt egyoldalú a kommunikáció köztem és köztetek – de mindig megnézem az új tagok profilját és mivel kiváló a vizuális memóriám (a nevekkel már nagyobb gondban vagyok) így megjegyzem a többször „lájkoló” Szépségek arcát. Már korábban leveleztünk is, ugyanis ő is részt vett az Árkádban rendezett divatbemutatón, ahol végre teltebb modellek is végigvonultak a kifutón.

Találkozásunk pillanatában először tényleg azt hittem, összekever valakivel – ugyanis egy magas, teltnek nem éppen nevezhető mosolygós lány lépett oda hozzám. Persze, ha a divat szótárában felütjük a „plus size model” szócikket, ott valóban egy 40-42 méretű arányos testalkatú lányt találunk. Beszélgetésünk elején sokat beszéltem magamról, az én történetemről, hogy picit oldjam a hangulatot, hiszen végül is most találkoztunk először és nem mindenki tud egy csettintésre megnyílni a másik előtt. Persze ezek a pillanatok gyorsan tovaszálltak, már kisfiáról mesélt (na itt ért az első döbbenet), mikor úgy éreztem, muszáj megkérdeznem az életkorát (ez volt a 2. döbbenet), mert szemtelenül fiatalnak tűnt az arca és szemében huncut mosoly csillant fel, mikor kiejtette: 32! 


Egy igazi nő olyan, amilyennek érzi magát” vallja Rita – s ebből arra enged következtetnem, ő bizony nagyon jól érzi magát. Kifinomult nő, hamvas bőrrel, nagy vágott barna szemekkel, gyönyörű fogsorral és széles mosollyal – akiből árad a nyugalom. Egyfajta révülettel hallgattam, miközben magáról mesélt, minden egyes szót átgondolva. Valahogy azt éreztem, nála jelentősége van a kimondott szónak! Aztán együttérzően mosolyogtam és bólogattam, mikor az empatikus vonásait ecsetelte –egy annyira  érzelemgazdag nő képét tárta elém, aki képes a Bambin is elérzékenyülni. Sokan vagyunk ezzel így, csodás dolog az empátia, mikor nem csak meghallgatod a másikat, de odafigyelsz rá és beleképzeled magad az ő helyébe, átveszed szívének (s annak fájdalmának) minden rezdülését. Ez akkora plusz egy nőben, ami nem tanulható – hanem megbecsülendő ajándék!Mielőtt Rita plus size modell szárnybontogatásairól mesélnék, megosztom Veletek a számomra legérdekesebb dolgot vele kapcsolatban. Az elmúlt évek során megszabadult jó pár (16) kilótól és teste lassan átalakult a paleolit étrendnek köszönhetően – étrendjéből teljesen száműzte a gabonaféléket. Azonban gyerekkora óta nagyobb volt ő is az átlagnál – nem csak magassága, de kilói száma miatt is más volt, mint az osztály többi lány tagja. Fájdalmas emlékként őrzi azt a kis termetű fiút, aki folyton bántotta a kislányt súlya miatt és ma is emlékszik az érzésre, ami hatalmába kerítette: kövérnek és értéktelennek érezte magát. Azonban az iskolai szekálást ellensúlyozta a biztos családi fészek, ahová hazatérve mindig jó szóval várják a mai napig. 


Mivel a közvetlen környezete támogatta és erősítette benne az érzést, hogy akár teltebben is kerültek a reflektorok kereszttüzébe, így 2012-ben jelentkezett a Molett Models ügynökség plus size modelltanfolyamára, amire szívesen gondol vissza. Bár nem a megélhetését látja ebben, sokkal inkább hobbinak tekinti, ami nem mellesleg rengeteg önbizalmat ad neki, hiszen a kifutóra lépve örömmel nyugtázza a bátorító tekinteteket és a bókok is jól esnek, pláne mikor nőtársaitól érkeznek. 


Egészsége megőrzése céljából egy ideje a paleolit étkezés híve és ennek köszönheti a leadott kilóit ám egy valami nem változott: a lelke még mindig azé a telt nőé, aki pár éve 80 kg fölött volt.
Persze most sokan joggal azt kérdezhetitek, hogy lehetséges ez, hiszen biztos látja magát a tükörben és a külvilág is megerősíti nap mint nap, milyen sokat fogyott. Bevallom, én is meglepődve hallgattam, mikor a vásárlási szokásait mesélte: még mindig a 44-es nadrág után nyúl ám aztán a próbafülkében mindig rádöbben, neki ennél már kisebbre van szüksége.  Mikor erről mesélt, egy újabb megerősítést kaptam, miszerint is tényleg higgyétek el, minden fejben dől el! Ha Te kövérnek érzed magad, a külvilág is egy kövér és esetlen lányt lát majd benned. Ha viszont elhiszed, hogy Te is egy gyönyörű és kívánatos nő vagy – önbizalmad lassan erőre kap majd és csak úgy sugárzod majd a magabiztosságot és rád nézve senki sem a kilóid számával lesz elfoglalva. Ritát persze valósággal feltuningolja egy-egy modell munka, hiszen a J Press élő kirakatában is láthattuk már egy nyüzsgő bevásárló központban, ahol a márka fehérneműiben pózolt. Felnevet, mikor arról a jóleső érzésről mesél, amit akkor élt át – ugyanis voltak, akik beszaladtak az üzletbe és megköszönték Ritának, hogy erőt ad azzal, hogy bebizonyítja, nem csak csontsovány modelleken mutat jól egy-egy fehérnemű!


Stílusát a visszafogott eleganciával jellemezném – mediterrán vonásait roppant jól kiemelik a pasztell színek, találkozásunkkor is egy bézs összeállítást viselt. 


A lényét átjáró alázat, empátia, egyszerű kedvesség és báj egyértelműen PLUSZ ebben a Szépségben, és mikor arról faggatom, vajon szerinte mi lehet a plusz egy nőben, az az alábbi választ kapom: „Szerintem egy nő mosolya, önbizalma mindenkit megszépít! Ezen kívül pedig a határozottság és erő is roppant nagy érték egy nőben – hiszen a törékeny külső ne tévesszen meg senkit, igenis erősek vagyunk, hiszen mind több lábon állunk egyszerre, különféle női szerepeket töltünk be!

Ha Te is elmesélnéd nekem a történeted, írj email a cupcakeandpearls@gmail.com címre és megbeszéljük a részleteket!

Csók, puszi, pá édeseim
Zsuzska

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése