2013. május 15., szerda

Forradalom...de milyen áron? // Revolution...but at what cost?

Ciao Bella,

Amikor útjára indítottam a Pluszos Szépségek mozgalmat, a "forradalom" szót használtam azokban a bizonyos rövid videofelvételekben (a youtube csatornámon fent vannak katt ide) ami egy POZITÍV érzésekkel teli "lázadást" hivatott kifejezni. Azonban a forradalom akkor igazi, ha valamiÉRT és nem valami ELLEN jön létre. Bizonyos vélemények, hangoztatások és megszólalások kerültek mostanában felszínre internetes fórumokon, így gondoltam, tegyünk rendet a zűrzavarban...



When I started the Beauty With Plus movement, I used the word "revolution" in those short video footages (all up on my youtube channel, however early videos in Hungarian only click here ) which word was meant to express a rebel filled with POSITIVE thoughts. However, a revolution must stand FOR something and not AGAINST a thing. Some certain opinions, comments appeared on internet forums and pages which made me write this post and to put things to rights...


Na de nézzük az alfát, a kezdetet, ahonnan az én blogom is kinőtte magát. Adva vagyon az alaptézis: a média manipulatív hatásának eredményeképp (persze ez picit összetettebb, de egyszerűsítek, ha megengeditek) kialakult az "ideális nő" képe, aki korántsem hasonlít már letűnt korok ikonjaira, de rendjén is van ez, hiszen ahogy minden e világban, az álomnő képe is koronként változik. Századunk vágyainak megtestesítője (már ami a vizuális élményt kimeríti) vékony, sudár, esetenként kórosan sovány. A képlet egyszerű: a marketing célja, hogy termékeket, életet, vagy épp érzéseket adjon el. Lassan mind átesünk egy agymosáson és a tudatalattinkba beférkőzik a parancs: fogyj le hisz csak akkor leszel kívánatos, sikeres, stb stb. Ezzel bemutattam mesénk "gonosz" szereplőjét.


Lets kick it from the alpha, from the beginning of it all. Due to the manipulative games of the media (and some other reasons, but just to keep it simple let me phrase like that) the "ideal woman" was born who doesn't resemble of old times' icons which is acceptable as times are changing. From visual point of view, our era's ideal lady is slim, reedy, sometimes underweight. The formula is simple - the goal of marketing is to sell a product, a lifestyle or emoitons. Our brains got washed and the command got stuck in the subconscious: you must lose weight in order to be attractive, successful, etc etc You met the "evil" character of the story.



Aztán akárcsak a legzordabb sivatagban a kis virág, így történetünkben is előtör a "jó" szereplő, aki azért küzd, hogy őt is észrevegyék, még ha plusz kilói is vannak vagy éppen más okokból nem fér bele ebbe az ideális keretbe. De történetünk szempontjából a plusz kilós "jó" szereplőkre koncentrálnék. Ebbe a kategóriába sorolom a plus size vagy telt nők témakörével foglalkozó magazinokat, TV műsorokat, újságokat vagy épp internetes fórumokat, blogokat, a sajátomat is. Először is leszögezem: én nagyon örülök annak, ha a telt nőkÉRT vívott forradalomban egyre több közösség, egyre több nő pártol a zászlónk alá...DE....nem véletlenül emeltem ki az "ért" szócskát...

Like in the desert the flower, in our story the "good" character appears as well who fights for recognition, to gain appreciation despite her extra weight or other characteristics which unable her to fit the ideal frame. But lets focus on the extra weight topic. Such "good" characters are plus size or curvy magazines, TV shows, newspapers or internet forums, blogs - just like mine. First of all, let me pin it down: I'm more than happy that more and more communties join the revolution FOR plus size women...BUT...there is a reason behind the caps lock of "for"....


Számomra a blogírás olyan, mintha beszélgetnénk - őszinte és hiteles, a valós gondolataimat, nézeteimet tartalmazza, csak épp írásos formában. Minden bejegyzésemmel azt igyekszem sugallni és kifejezésre juttatni, hogy MINDEN nőben ott van az a plusz, ami megszépíti és egyedivé teszi, csak talán az "ideális" keretből kívül rekedteknek nagyobb biztatásra van szükségük, ezért a bejegyzések főként plus size / telt nő témakörben születnek (na meg ez is a hitelesség része, hisz nem vagyok nádszálvékony, de ezt nagyon jól tudjátok). Ugyanakkor én a telt nőkért és nem a vékony nők ellen állok ki! Nem tartom helyénvalónak a másik froclizását, sem a testalkata sem a döntései alapján. Ha valaki fogyókúrázik, de elfogadja jelen állapotát, viszont valami oknál fogva lefaragna pár kilót, ezért ésszel étkezik - támogatom! Ha valaki 100 kiló fölött úszik a boldogságban és egészséges így, kereken - támogatom! Ha valaki szereti a testmozgás bármely formáját ezért rendszeresen sportol - támogatom! Képtelen vagyok felfogni, miért kell fújjolni a fitnesz oldalakra? Vagy a vékony lányokra? Vagy a sovány lányokra? Nekik úgy jó! Ők úgy boldogok! Hiszen ha ellenük (és nem magunkÉRT) harcolok, az olyan, mintha szembeköpném magam!! Miért ez az ellenségeskedés hölgyeim, kedves fórumozók, Facebookon oldalt vezetők és ott kommentelők??

Writing my blog for me is like having a conversation - honest, genuine which contains my true thoughts just in written form. My intention is to express my belief that EVERY woman has the plus within which makes her beautiful and unique - those who got locked out from the "ideal" picture need more encouragement so I address mainly plus size women (just like myself but you know that). However I stand FOR curvy women and not against slim ones. I don't agree on bullying others for her body shape or decisions. If you want to go on a diet but accepting your current state - I support you! If you are happy over 220 lbs - I support you! If you love doing sport - I support you! I can't understand why some people feel the necessity to throw hatred on fitness sites? Or on slim girls? Or on skinny girls? They are happy that way! And if you fight against them (and not FOR us) it is like spitting on yourself in the mirror! Why the hatred, dear ladies on the forums, you who have Facebook page and make comments there??



Természetesen megvan a legyártott magyarázat: vannak, akik drasztikusabb módszerekben hisznek, mert szerintük a duci nők agresszív kommunikálása a célravezető. Szerintem a meztelen, 100 kg fölötti női képek terjesztése, agresszív képaláírásokkal cseppet sem éri el a célt. Attól még, hogy valaki bátor és kamera elé áll, hogy megmutassa, ő bizony így szereti önmagát vagy épp ebből él (modell) - ez sokkal inkább ellenérzéseket vált ki a társadalom nagy részéből. Mert nincsenek felkészülve rá. Egy vékony modell elfogadása sem a meztelen képeinek köszönhető, ezt ne felejtsük már el! Akkor miért kellene a ducibb lányoknak levetkőzve akarni azt, hogy elfogadják őket?
Szerintem a lassú víz partot mos taktika sokkal célravezetőbb- és legfőképpen intelligensen de következetesen kommunikálni az "ideális" kereten belül elhelyezkedő, kissé elvakult tömeg felé jóval hatásosabb, mint az arcukba vágni 1-2 meztelen képet és ócsárolni minden nálunk vékonyabb embert. Ha leragadsz a kilók kihangsúlyozásánál, elvesztél a rengetegben és beálltál a vékony testalkatot és kevés kilókat imádók stratégiai zászlója alá. Hisz ugyanazt csinálod mint ők - csak pepitában!  Nem akarod, hogy a súlyod legyen a téma, s közben kizárólag azzal vagy elfoglalva? A súlyodról posztolsz és kommentelsz? Más súlyát szidod? Mégis miben vagy Te különb??

Of course there is an explanation from such groups: they belive in the aggressive communication strategies. I doubt that posting 220 lbs naked women with arrogant comments can reach the desired goal, the acceptance of society. The girl who poses there may be brave (or may be her job as a model) to drop all the clothes - but society is not ready for this. Not in this form. And why should it be? Straight (and slim) models did not gain acceptance by posing naked, right?
I believe in still waters run deep strategy - when you communicate to those inside the "ideal" frame in an intelligent and persistent way - rather than throwing 1-2 naked pictures to their faces and cursing everyone who is slimmer than us. If you get stuck at emphesizing weights than you are just like those on the other side. You don't want your weight to be the main topic of discussion but you are obsessed with it and post about it constantly? You hate other people's (smaller) weight? So how do you differ then??



Sok gondolat kavarok még a fejemben, de azt hiszem mind közül a legfontosabb egy személyes üzenet, amit magamon is hordozok: "Ha mosolyt adsz, azt kapsz cserébe" (Yim huy yim rub) A toleranciát, elfogadást és tiszteletet NEM lehet kierőszakolni - ezeket ki kell érdemelni. Add meg Te is nőtársaidnak a tiszteletet, fogadd el, ha ő 52 kg-osan érzi jól magát vagy épp szálkás izomzattal - hisz benne is van valami plusz, ami nem a testalkatától függ. Akárcsak a Tiéd, Szépségem! A jó jót vonz ám az ellenséges hangnem csakis sortüzet. Mi lenne, ha megpróbálnánk békésen, kedvesen élni egymás mellett? Én így teszek továbbra is és remélem, senkit nem bántottam meg a fenti sorokkal, de ez a véleményem, amit vállalok!

Csók, puszi, pá édeseim
Zsuzska

There are many more thoughts in my head but most importanly let me close with a personal message which I wear in ink on my body: "If you give smile, you receive smile" (Yim huy yim rub). You CAN'T force tolerance, acceptance and respect  -you must earn these. Give respect for women who feel good with 110 lbs or with fine tuned muscles - as they also have that plus which doesn't depend on the body shape. Just like You, my Beauty! Good attracts good but evil tone attracts gunfire. What if we try to live in peace and harmony with each other? I'll - and hope I did not hurt anyone with these lines above but this is my opinion which I stand for!

xoxo
Susie

1 megjegyzés :

  1. Egyetértek, hogy felesleges egymást szidni és én sem vagyok a vékony lányok ellen (a hugom 52 kg), ha ők sem úgy néznek rám, mint akit sajnálni kell, mert nem 50 kilós. Sajnos van az ismerőseim között, aki régebben plus size-os volt de nemrég sikerült lefogynia (konditerem, futás, stb.) és hihetetlen mennyire átesett a ló túloldalára. A facebookon folyamatosan olyan képeket tesz ki vagy oszt meg, ami enyhén szólva is sértő a ducibbakra vagy azokra akik nem sportolnak és nem salátát esznek salátával.
    Szóval ezt a dolgot kölcsönösen kellene elfogadni. Én elfogadom, hogy Ők salátán élve és naponta sportolva érzik jól magukat, de akkor nekem is engedtessék meg, hogy élvezzem a finom ételeket és boldog és főként magabiztos lehessek ducin is.:)

    VálaszTörlés