2013. április 26., péntek

Pluszos Szépség mozgalom - Dóri, a Plus Size Advice alapító tulajdonosa

Ciao Bella,Életünk során sokszor kerülünk mélypontra, mikor minden borúsnak tűnik és önsajnálatunkba burkolózva legszívesebben eltűnnénk a föld színéről és bánatunkba temetkezünk. Dóri is valahogy így érezte magát, mikor egy szerelmi csalódás napokig a pokol legmélyebb bugyrába lökte és az ilyenkor szokásos kesergés töltötte ki mindennapjait. Azonban ami vele történt, mindenkinek erőt adhat, hiszen élő példája annak, hogy az élet csodás ajándékokat ad nekünk, csak tudni kell észrevenni.
Történt ugyanis, hogy ennek a fiatal lánynak érdekes álma volt: segítő nőként látta meg a jövőjét, aki telt nők önbizalmát adja vissza. Minden zsigerében érezte, ez az az út, amire rá kell lépnie, hiszen barátai előtt  nem volt ismeretlen, hogy lételeme a másokon való segítés, akár csak egy jó szóval, vagy energikus személyiségéből áradó jókedvvel.  Tavaly ősszel létrehozta hát a Plus Size Advice nevű Facebook oldalt, amit aztán egy blog majd önbizalom növelő tréningek követtek.


Na de ne szaladjunk ennyire előre! Beszélgetésünk első percétől fogva azt éreztem, olyan közvetlenséggel és nyíltsággal áll hozzám, akár egy ezer éves barátnő – akivel rég nem találkozott már, így most sokat tud mesélni. Őszinte tekintete bizalmat áraszt, jóleső érzés volt belenézni kék szemeibe (oh, azok a szemek!) és hallgatni, ahogy csillogó tekintettel mesélt az egyre növekvő számú közösségéről vagy ahogy a kézilabda iránti szenvedélyéről. Elmondása szerint mindig is nagyobb volt osztálytársainál, és élsportoló családi háttere predesztinálta a sporthoz való kötődését már egészen kiskorától. Egy ideig kacérkodott is az élsportolói léttel, ám korán belátta, nem erre szeretné feltenni hátralévő élete minden napját, így a sport megmaradt ugyan, de nem ez lett megélhetése forrása. 


Bevallom, félve tettem fel a kérdést gyerekkori vekzálásokról, miután elmesélte, milyen fontos is a sport a családjukban – és bizony napi szinten téma is volt a lány testsúlya. Persze ott volt a drága nagypapa, aki nem tett másképp, mint ahogy azt egy kedves nagyszülőtől elvárnánk: ő inkább azon munkálkodott, nehogy lefogyjon ez a lány, hiszen „csúnya is a sovány ember” elvet követte.
Dóri nem csak kilói számával tért el társaitól – hanem önbizalma mértékével is. Ő volt az a lány, akihez hasonlót mindenki fel tud idézni iskolás éveiből – aki a társaság középpontja és mozgató rugója, akire mindenki figyel és akinek mindenki kikéri a véleményét. Cserfes, mosolygós, amolyan „szívén-a-száján” lány, aki kellő határozottsággal lépdel a neki szánt úton – mert ez utóbbiban biztos vagyok; megtalálta azt, ami igazán neki való. Persze a PSA előtt is volt élet – rendezvényszervezőként élte mindennapjait és a szépségversenyek világában tevékenykedett, aminek aztán később nagy jelentősége lett. A Miss Alpok Adria Jász-Nagykun-Szolnok megyei versenyének főszervezőjeként rengeteg csinos és szép lány vette körül, ám ő valami egészen másra figyelt fel a szebbnél-szebb lányok közt élve. A verseny eredményes résztvevői számos díjban részesültek, ám Dóri úgy érezte, ezek a lányok sem az ajándékokat, sem az elismerést de még szépségük által szerencsésnek mondható életüket sem értékelték.  Pedig nekik aztán megvolt mindenük – szép arc, hibátlan test és ajándékok sora. 


Jogosan felmerülhet a kérdés – a tökéletes test tehát nem minden?


Mivel mindig is pozitív visszajelzéseket kapott saját öltözködési stílusával kapcsolatban, úgy döntött, megpróbál  a hozzá hasonló, teltebb lányoknak is segíteni, hol lehet egy-egy csinos ruhadarabot beszerezni vagy éppen hogy tanácsos öltözködésünket 1-2 jól megválasztott kiegészítővel egyedivé varázsolni: megszületett a Plus Size Advice oldal, ami mára már jóval több, mint egy virtuális világ. Jelen bejegyzés írásakor kétféle programmal várja az arra nyitottakat (és valljuk be, ki nem örülne egy kis extra adag önbizalomnak?). A főleg lelki megerősítésre, önbizalom növelésre épülő program az Önbizalom-növelő tréning nevet viseli – amit egy egy napos csajos-beszélgetős feltöltődésnek képzeljetek el. Itt Dóri és csapata kihozza minden jelentkezőből a lehetséges maximumot, ami egy négyszemközt történő beszélgetéssel indul – ahol igyekszik „feltérképezni” és segíteni a vele szemben ülő hölgy lelkét és önbizalmát, itt minden a belső gondolatokról szól. Ezután profi csapata segítségével a jelentkezők sminket, frizurát és egy fotósorozatot kapnak, ami az eddigi visszajelzések alapján kellő megkoronázása ennek a csajos napnak.


Dóri arra is gondolt, aki a mindennapi kifogástalan kinézet után áhítozik, hiszen a Beauty Day program keretein belül otthonról hozott sminktáskánk tartalmát felhasználva sajátítható el egy hozzánk illő smink elkészítése, ami stílustanácsadással és fotózással egészül ki.


Mi sem bizonyítja jobban a programok és Dóri munkájának sikerét, mint a számtalan pozitív visszajelzés, amit akár személyesen, akár emailben kap naponta olyan nőktől, akiknek sikerült visszaadni önmagukba vetett hitüket. Mert bizony egy 40-es kétgyermekes anyuka köszönő levele vagy egy telt lányé, aki Dórinak köszönhetően kezdett el újra szoknyát hordani kellő bizonyíték arra, hogy ha az ember valamit szívvel-lélekkel csinál, annak meg lesz az eredménye.  Márpedig Dórinál nincsen kompromisszum – mindig odafigyel minden részletre, beszélgetésünk alatt is fél szemét a lányokon tartotta, hiszen épp egy Beauty Day alatt kerestem fel egy budapesti étterem különtermében, s noha már az utolsó simításokat végezték profi szakemberei, szerette volna tudni, hogy minden a legjobb úton halad és minden lány mosolygósan, jókedvűen tölti idejét akár a sminkes székében – akár a fotósnak pózolva. 


Nagyon jó érzés volt látni a lányokat is, örültem, hogy épp akkorra sikerült időpontot egyeztetnünk, így a saját szememmel győződhettem meg arról, hogy mennyit számít egy jól sikerült smink vagy egy jól megválasztott ruhadarab, ami a lányok arckifejezését is megváltoztatta, hiszen mindenkinek fülig ért a szája.S ha már külcsín – kíváncsi voltam, vajon Dóri szépnek tartja-e magát és honnan merít önbizalmat? A válaszát szó szerint idézném, mert jelentősége van minden szónak: „Szépnek tartom magam, de nem feltétlenül csak a külsőségek miatt, hanem mert jó ember vagyok, aki önzetlen és segítőkész”. Tökéletesen fogalmazta meg azt a PLUSZT, amit én is megláttam benne, amit aztán kiegészített még a humorral, mert szerinte az is nagy pluszt ad hozzá egy nő szépségéhez. És milyen igaza van! Tudnunk kell mosolyogni, olykor saját magunkon is hisz a legsötétebb pillanatokban is nagy segítség lehet egy mosoly vagy egy kis kacagás.


A divat témakörét természetesen nem hagyhattam ki – érdekelt, milyen ikonikus darabokat szeret, amire gyorsan jött a válasz „Blézert, minden mennyiségben”. Ezen kívül imádja a kiegészítőket és a magassarkú cipők fontosságát külön kiemelte, hisz szerinte nagyfokú önbizalom növelő kiegészítői egy nő kelléktárának – amivel csak egyetérteni tudok. Semmi másból nem indulok ki – csak ahogy Marco elégedetten hümmög egyet, amint magassarkúba bújok :) Kell ennél meggyőzőbb érv, mint egy férfi elismerése?


Biztos vagyok benne, hogy nem utoljára találkoztunk –  és remélem, Nektek is lesz alkalmatok megismerni Dórit, aki reményeim szerint a többi Pluszos Szépséggel együtt részt vesz május 11-én a Cupcake&Pearls találkozón!

Plus Size Advice a Facebookon: KATT IDE 
PSA blog: KATT IDE
Csók, puszi, pá édeseim
Zsuzska

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése