2012. november 19., hétfő

Pluszos Szépségek III. - Sophia, aki maga a vitalitás



Ciao Bella!
Sophiát az olasz tanfolyamon ismertem meg. Ami egyből feltűnt vele kapcsolatban, az az elementáris erő, ahogy szó szerint berobbant az osztályterembe, közvetlenül üdvözölt mindenkit, mintha már ezer éve ismernénk egymást. Hangos kacaja első perctől meghatározó eleme lett az óráknak, akárcsak a viccelődés és a „naná, hogy meg tudjuk csinálni” hozzáállás. Bevallom meglepődtem, ahogy ezt a harsány (de jó értelemben vett) lányt néztem, mert kíváncsi voltam, honnan fakad ez a hatalmas életszeretet, ami valósággal sugárzott róla és mindenkit „megfertőzött” a környezetében.
Pedig az ő története inkább szívszorító mint könnyed – és kérdéseimre könnyek között válaszol. Nem mintha szomorú lenne, de múltunk sötét árnyaival szembenézni nem egyszerű, ugyanakkor felszabadító érzés. Mert mindenkinek meg vannak a démonjai – Sophia szembenézett velük és legyőzte azokat!
Ahogy elmesélte, gyerekként cseppet sem volt túlsúlyos, de már akkor is megnyilvánult határozott kiállása – hiszen a tipikus nagyszájú lánynak számított már az iskolában is. Aztán ahogy teltek az évek, tinédzser korában felszaladt rá pár kiló – ő lett a legsúlyosabb az osztályban és a kis szlovákiai faluban ez még inkább szembetűnő volt. Édesanyja és édesapja nagyon fiatalon váltak szülővé – gyakorlatilag a nagymama nevelte fel Sophiát, aki persze a szeme fényeként kezelte a duci kislányt, ahogy az lenni szokott, mindent megengedett neki. Édesapja a maga sajátos módján próbálta Sophia tudtára adni, hogy bizony elszaladt vele a ló és nem ártana pár kilótól megszabadulnia – ám ez inkább gúnyolódásként élte meg a fiatal lány és mély sebeket hagyott törékeny lelkében.  Belekerült ő is abba a tipikus 22-es csapdájába, hogy csokiba fojtotta bánatát ám azzal csak „súlyosbította” a helyzetet. 

Ahogy teltek az évek és iskolatársai életébe megérkezett az első szerelem – Sophia sajnos egyre mélyebbre süllyedt depressziójában, hiszen nem hitte el, hogy ilyen túlsúllyal tetszhet bárkinek is. Megjegyzem ez tipikus szemlélet a Pluszos Szépségek között de még a kevésbé nagy méretekkel rendelkezők körében is. Hallottam elég sok rémtörténetet férfiakról, akik szóvá tették barátnőjük plusz 3 kg-ját  s ezzel porba tiporva az önbizalom legcsekélyebb szikráját is.  Azt gondolom, mindenki a saját kereteihez mérten adjon magára, figyeljen oda a testére, legyen vonzó és érezze magát vonzónak – azt pedig senki se hagyja, hogy egy férfi elvegye az önbizalmát, a magába vetett hitét – hiszen az igazi társ mellettünk áll, támogat és úgy szeret, ahogy vagyunk!
Sophia életében 24 éves korában jött el a változás amikor is rádöbbent, mennyi mindenért hálás lehet az életben. Előtérbe kerültek olyan dolgok, amik felváltották a súlya miatti aggodalmát, hiszen felismerte, mennyi érték rejlik benne, amiért igenis szerethetővé vált, önmaga előtt is.  Megszerette az arcát, amit legkedveltebb testrészének vall – megjegyzem okkal, mert nagyon finom és nőies vonásai, igéző tekintete, gyönyörű szája és fogai mind-mind hozzájárulnak ahhoz, amit én is többször tapasztaltam, mikor együtt sétáltunk valahol – igenis, hogy megbámulják a férfiak (de még a nők is!) mert nem hiába mondják: a szem a lélek tükre. Amint valaki belenéz Sophia szemeibe, amint észreveszi sugárzó mosolyát – többé már nem lesz kétsége afelől, hogy ez a lány szeret élni, élvezi az élet minden pillanatát és csodaként, ajándékként tekint minden mosolyra, nevetésre, ételre vagy italra, egy jó beszélgetésre, egy közös mozizásra vagy épp egy hajnalig tartó táncos bulizásra. Mert ő már felismerte azt, mennyi mindenért hálás lehet az életében – hiszen gondoljunk csak bele, mennyit panaszkodunk naphosszat? Figyeljétek meg, ha felteszitek ismerősötöknek/kollégátoknak/bárkinek azt az egyszerű kérdést, „Hogy vagy?” az esetek 80%-ában a válasz valahogy így hangzik: „Hááát...megvagyok...de mostanában sokat fáj a derekam/ de utálom a munkám, kikészít a főnököm/ de sosincs pénzem semmire / de nem találok egy normális pasit / de a férjemmel csak a veszekedés van állandóan...”  Vajon miért nem azt válaszoljuk „Köszönöm remekül vagyok! Megvan minden testrészem és egészséges vagyok / van munkám és fizetésem amiből kenyeret tudok venni a családomnak/ épp annyi pénzem van, amiből megveszem a dolgokat / felkészültem, hogy megtaláljam az igazit, de boldog vagyok önmagammal/ van egy férfi az életemben, akit szeretek és viszont szeret” ?  Nem is olyan bonyolult, nemde? Gyakorlatilag ugyanazokat vázoltam fel, csak más megközelítésben!
Sophia már rálépett arra az útra, hogy elfogadja magát – szereti a testét és ezért odafigyel arra, hogy egészségesen táplálja azt. Szerintem is fontos a tudatosság – hiszen gondolj csak bele, Szépségem, a szeretteidnek a legfinomabbat főzöd, ha meglátogatnak, ugye? Nos, akkor a testeddel se bánj el – add meg, amire szüksége van: finom és egészséges ételeket (az emészthetetlen gyorskajákat pedig felejtsd el – nem mondom, néha nekem is úgy alakul, hogy csak az fér bele gyorsan, de tudatosan lecsökkentettem ezeket a bűnözéseket).
Ahogy ezt az életvidám lányt nézem, felmerül a kérdés, honnan lehet ennyi energiája? A válasz nagyon egyszerű: szeret élni! Szereti megélni az élet minden pillanatát, kiélvezni az apró örömöket – és bevallja, sokat segít neki ebben az elfogadási folyamatban, hogy napjainkban végre előtérbe került a plus size mint fogalom. Hiszen végre már a divattervezők, a magazinok, a televíziós műsorok is kezdenek felébredni az oly’ sokáig tartó, gyakran már anorexiába torkolló rémálomból és felhívják a figyelmet arra, milyen sokszínűek vagyunk – akár a méreteink alapján is.
Egyébként munkája is a szépítés, legalábbis ami a tökéletes sminket illeti, hiszen évek óta több országban járt és dolgozott már profi sminkesként. Mindannyian tudjuk, a fodrász, a kozmetikus és a sminkes is épp olyan, mint egy terapeuta – vele jól ki tudjuk beszélni életünk minden történését és Sophia igyekszik is a munkái során lelket önteni minden nőbe.
Ha lehetne, terápiás céllal szerveznék egy-egy találkozót, hogy Ti is megismerjétek ezt a különleges lányt és rátok ragadjon az a vitalitás, ami mindent elsöpör, ami vírusként átragad rád is, ha Sophiával beszélgetsz. Ezért is örültem, hogy elsőként mellém és az ügyem mellé állt – mert a forradalom már elkezdődött...Sophia ott lesz velem – és Te, Szépségem?

Hamarosan őt is láthatjátok ;)

Lemaradtál az előzményekről? KATT IDE! Ágicáról IDE KATTINTVA tudsz olvasni, Zsuzsi történetét pedig ITT TALÁLOD!

Csók, puszi pá édeseim
Zsuzska

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése