2013. október 22., kedd

Színek, tanácsok, élmények // Colours, advice, experience

Ciao Bella,

Pár hete rám mosolygott a szerencse és a Mexx legújabb parfümjének bemutató rendezvényén színtanácsadást nyertem, amit azóta is izgatottan vártam. Mivel londoni utazás és egyéb elfoglaltságok jöttek közbe, így mostanra tudtam csak időpontot egyeztetni Molnár Timivel, aki stílus- ésszíntanácsadó. Nagy meglepetések és tanulságok – pár órába és jó pár színkendőbe zárva!


 
Couple of weeks ago at the new parfume launch of Mexx I won a colour coach session which I was really waiting for to happen. Due to my recent travels and other duties we postponed but last week finally I met Tímea Molnár who is a stylist/colour coach. Big surprises and new lessons – wrapped up in a couple of hours talk and in some colour scarves.


Molnár Tímea
Kislány korom óta kialakult képem volt arról, mi az, ami jól áll, már ami a színeket illeti. Született szőke vagyok, nem tagadom – így a kék szín mindig is a ruhatáram alapszínét képezte, hiszen a fülemben csengnek szülőfalum idős nénikéinek szavai „Szép szőke, fürtös hajú kislány, kék szemekkel – milyen jól áll neki a kék!”. Aztán persze az évek során kísérleteztem, mint mindenki más és egyre több kérdés merült fel bennem. Ha jól áll a kék, miért nem szeretem a királykéket? Ha a piros mindenkit feldob, miért ódzkodok a tűzpiros felsőktől? Ha divat a burgundi, és mindenhol ebbe botlok – miért nem visz rá a lélek, hogy legalább felpróbáljak egy-egy darabot? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel vártam izgatottan Timit, aki a minap otthonomban keresett fel. Ami elsőre feltűnt, az a kis utazóbőrönd, amivel érkezett – viccesen meg is kérdeztem, beköltözik-e, de nem sokkal később megtudtam, miket is rejt a bőrönd – de erről később írnék.
 
 
Since I was a little girl I was confident with colours – being a natural blonde, blue was always part of my wardrobe and I still hear the old ladies of my hometown who stopped me ont he streets to say „How cute blonde little girl you are with blue eyes – the colour blue suits you very well!”. As the years passed by I played a lot with colours and it raised many quuestions. If blue suits me, why I don’t like royal blue? If red refreshes everyone, why I am so scared of red tops? If burgundy is the latest trend, why I can’t bring myself at least to try one piece in this colour? So many questions – so excited I was when Timi arrived to my home. What I noticed first is her little suitcase – I even asked her if she planned to move in but soon I understood the importance of that little luggage.
Bal oldali előnytelen, jobb oldali előnyös Naomi és Kate számára // Bad on the left and good on the right side for Naomi and Kate

 
Bal oldali előnytelen és jobb oldali előnyös a két Katalinnak // Bad choice on the left and good on the right for Kates
Egy finom capuccino mellett beszélgetésbe kezdtünk, amolyan ismerkedés ez, hisz már ezalatt sok minden kiderült Timi számára rólam és ezen a ponton (illetve a Mexx-es találkozó alkalmával) meggyőződésünk volt, hogy „tavasz” típus vagyok, ami viszonylag ritka Magyarországon. Persze az egyéni színtanácsadás ennél jóval árnyaltabb – egy óra után már szó szerint kavarogtak a típusok a fejemben, ahogy Timit hallgattam – lágy nyár, hideg tél, élénk tavasz, amik kezdtek egybefolyni és a színes képeket nézegetve árnyalatnyinak tűntek az eltérések. Aztán előkerültek a jó és rossz példák – hihetetlen, de ott már szinte „ordított” a különbség, ahogy egy-egy híres ember fotóit nézegettük, mennyit számít a jól eltalált színárnyalat. Hiszen fontos a szabás, a vonalvezetés (nálunk, Pluszos Szépségeknél meg hatványozottan!) de a színek legalább annyira meghatározzák, mennyire lesz előnyös egy adott ruhadarab. Miután végigmentünk a típusok általános elemzésén és a színkártyán – eljött a tanácsadás legizgalmasabb része. Kinyílt ugyanis a kisbőrönd és egy óriási dobozból négyzet alakú kendők kerültek elő, a szivárvány minden árnyalatában! Sosem láttam még ennyi féle pirosat vagy kéket – de még a fehérnek is legalább 5 árnyalata hevert előttem az asztalon, amin valósággal ledöbbentem. Timi pedig megkért, tisztítsam meg az arcom, mert akár egy kevés alapozó is hiteltelenné teheti az elemzés végeredményét, hiszen nagyon fontos az eredeti arcszín láttatása. A nyakamba rakott egy fehér kendőt – tudod, mint a fodrászatban – és egy tükör előtt végigvettük, hogyan állnak az arctónusomhoz a különböző árnyalatok. Nagyon élveztem és végre választ kaptam a kérdéseimre. Megdőlt ugyan a feltevésünk, mégsem teljesen tavasz a típusom, hiszen a tavasz színek (barackrózsaszín, drappok, fűzöld) összességében sárgítják , nyúzottá teszik az arcom -  de nem állok túl messze tőle, hiszen világos nyár avagy nyár-tavasz kategóriába tartozok. Nagyon érdekes volt látni, hogy mekkora különbség van a finom tónuseltérések között, hiszen a nyári színek (mint orgonalila, fagylaltszínek, világos citromsárga, stb) valósággal élettel töltik meg az arcom, felfrissülnek tőlük vonásaim. És ami még tetszett, az Timi, aki olyan élvezettel beszélt a kategóriára jellemző színekről, árnyalatokról, mint egy mesterszakács az ízekről.
A színeim // My colours
We had a smooth capuccino and started to get to know each other – or rather, Timi started to know me better and at this point we were convinced that I am a Spring type. A personal colour advice session is more detailed than that and after an hour my head was dizzy with Soft Summer, Cold Winter, Fresh Spring and all these types seemed so similar. Then she showed me some good and bad examples for colour choices of famous people and everything became clear: the right colour can really make miracles! Shapes and tailoring is crucial (especially for us, curvy girls) but the final touch is the right tone which can ruin your whole outfit if not selected carefully. And then the little luggage opened – and little handkerchief size scarves appeared in every colour of the rainbow. Never in my life I saw so many shades of red or blue – but even the colour white was represented in 5 different tones! Then I got a white apron around my neck (like in the barber shops) and the most exciting part of the session started: after cleaning my face from foundation, all scarves one by one was put next to my face to find out which really work for me. It came out that I am not Spring type as soft peach colours really make me pale – but we were quite close: I am a Light Summer or Spring-Summer as cold pastell colours refresh my face and suit me the best. It was interesting to see what a difference a soft lilac or a light yellow can make.
Színskálám // My colour tones
Legalább annyira féltem a halvány pasztell színektől, mint amennyire vonzódtam hozzájuk: mert bár kedvelem a babarózsaszínt és a vízkéket, de valójában melyik is az az árnyalat, amiben nem tűnök vízi hullának, nem sápaszt és nem nyomja el a szemem vagy épp a bőröm színét? Új kedvenceket találtam – a halvány mentazöldet és a szürke (ha nem is ötven, de) sok árnyalatát, amik remekül állnak nekem. Szóba került a klasszikus fekete is, hiszen minden divatfórumon és blogon ezt sulykolják belénk: kell, hogy legyen egy kis fekete ruhád. Mindig is éreztem, hogy nem az igazi rajtam, ezért rendszerint valamilyen vidámabb színű ékszerrel próbáltam ellensúlyozni – Timi szerint remekül, ugyanis az ilyen világos típusokat, mint én roppant mód öregíti a fekete szín, ha arc közelében viseljük. Viszont Timi segített megtalálni az alternatívát, ami akár egy acélos sötétkék (már-már feketébe hajló, de épp egy kis ezüstös árnyalattal rendelkező) vagy egy hideg sötétzöld formájában. Alapvetően a hideg színek állnak jól és kerülnöm kell a narancsos, barnás, tűzpirosas árnyalatokat – de a hideg rózsaszín, a kékes zöld és a szürke vagy koszos fehér roppant jól illeszkedik a bőrtónusomhoz. Ebbe a kategóriába tartozó hírességek, akiket ezután még inkább szemmel követek majd: Cate Blanchett, Sharon Stone, Scarlett Johansson, Michelle Pfeiffer, Kim Basinger, Kirsten Dunst és Naomi Watts.
Világos nyár típusú hírességek/ Light summer type celebrities
I have a love-and-hate relationship with pastell colours: I love soft pink and water blue but always afraid what to choose to avoid the watery dead body image with too pale skin. My new favourites are mint green and many (if not 50) shades of grey. In every blog fashionistas admire the little black dress and advise as a must-have however I never felt it really my colour and used colourful accessories to give life to it. Well, there is a reason why I disliked this colour and Timi offered me the right alternative: dark grey with cold, silver tone and dark green. As conclusion I have to avoid orange colours, browns and too much red – but cold pinks, blues and greys are my friends. Famous people of my category whom I will watch even more are: Cate Blanchett, Sharon Stone, Scarlett Johansson, Michelle Pfeiffer, Kim Basinger, Kirsten Dunst and Naomi Watts.
 
Timit egyébként a virtuális világban is megtaláljátok (a bejegyzés végén található linkeken) és szerintem minden nőnek  kötelező lenne életében egyszer részt venni egy személyre szabott színtanácsadáson, hiszen egy alkalom, pár óra és olyan hasznos információkat kapsz, amik nagyban megkönnyítik az életedet. Magamból kiindulva biztos vagytok páran még úgy a vásárlással, hogy megtetszik egy szín, de aztán mégsem az igazi és a szekrényben porosodik – ami nem csak időpocsékolás az üzleteket járva, hanem súlyos tízezreket spórolhatsz meg azzal, ha tudatosan vásárolsz a típusodnak megfelelően! A színek pedig a ruhák mellett az ideális hajszín és smink megtalálásában is segítenek – nem véletlenül nem áll jól nekem a sárgás, aranyszőke árnyalat vagy a bronzosító, aranyló szemsmink!

You can follow Timi (unfortunately only in Hungarian but she uses many pictures that may help!)  and I think such a colour coach session is obligatory for every woman once in her lifetime as later on you can save money and time when you buy clothes consciously. Not only clothes, but these categories are useful to find the right haircolour or makeup for you – as for me, I should forget golden blondes and bronzers.
Világos nyár // Light summer
Örülök, hogy választ kaptam a kérdéseimre és most már magabiztosabban lépek be egy üzletbe, hiszen tudom, mi áll jól nekem J ebben a színkártya is segít majd, amit Timitől kaptam és tartalmazza a típusomnak megfelelő összes árnyalatot!

Timi honlapja, ahol érdekes cikkeket is olvashatsz: KLIKK IDE
Facebook oldala: KLIKK IDE

Csók, puszi, pá édeseim
Zsuzska


And my next shopping will be even more confident as I am completely aware of the colours which suit me the best – or if I am uncertain then I just take my colour card that Timi gave me which contains all my colours.
Timi's webpage: CLICK HERE
Facebook page: CLICK HERE
 
xoxo
Susie

 

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése